Spreid je risico door te beleggen in EFT’s

macbook pro on brown wooden table

EFT’s worden steeds populairder als beleggingsinstrument onder zowel beginnende als ervaren beleggers. In dit artikel ontdekken we wat EFT’s zijnen waarom het een interessante toevoeging aan je beleggingsportefeuille kan zijn. We kijken ook naar de belangrijkste EFT’s van dit moment.

Wat is een EFT

Een ETF is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt, net zoals aandelen. Het fonds bestaat uit een mandje van verschillende aandelen, obligaties of andere financiële producten. De samenstelling van een ETF volgt vaak een bepaalde index, zoals de AEX of de S&P 500. Dit betekent dat je met de aankoop van één ETF eigenlijk in meerdere bedrijven tegelijkertijd belegt, zonder dat je zelf losse aandelen hoeft te kopen. Dit zorgt ervoor dat je beleggingen automatisch gespreid worden, waardoor je minder risico loopt.

Een voorbeeld: stel je koopt een ETF die de AEX-index volgt. In plaats van aandelen te kopen in elk bedrijf dat deel uitmaakt van de AEX (zoals Shell, ING en Philips), koop je één ETF en beleg je daarmee indirect in al die bedrijven. Dit is makkelijker en sneller dan de aandelen los te kopen en bespaart kosten.

De voordelen van beleggen in EFT’s

Zoals eerder genoemd, bieden ETF’s een natuurlijke vorm van risicospreiding. Aangezien een ETF vaak een hele index of sector volgt, spreid je je portefeuille automatisch over meerdere bedrijven of obligaties. Dit betekent dat als één bedrijf het minder goed doet, de impact op je totale investering minder groot is, omdat je ook in andere bedrijven belegt die mogelijk wel goed presteren.

Lagere kosten

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van ETF’s zijn de lage kosten. ETF’s worden passief beheerd, wat betekent dat er geen fondsbeheerder actief de samenstelling van het fonds wijzigt. Dit in tegenstelling tot actief beheerde fondsen. Omdat ETF’s een index volgen, zijn de beheerkosten lager. Dit kan op de lange termijn een groot verschil maken in je uiteindelijke rendement.

Gemak

Een ETF kopen is relatief eenvoudig. Je kunt ETF’s net zo gemakkelijk verhandelen als aandelen. Dit betekent dat je met een paar klikken via je broker of beleggingsplatform zelf portefeuille kunt samenstellen. Bovendien hoef je niet constant de markt in de gaten te houden of gedetailleerde bedrijfsanalyses uit te voeren om goede investeringsbeslissingen te nemen.

Beleggen met een lager budget

Daarnaast zijn ETF’s ook toegankelijk voor beleggers met een lager budget. Je kunt al met kleine bedragen beginnen met beleggen in ETF’s en omdat je tegelijk in meerdere bedrijven belegt, heb je toch meteen toegang tot verschillende markten en sectoren. Dit maakt ETF’s ook een prima keuze voor beginnende beleggers met een kleiner budget.

Ben je op zoek naar een eenvoudige, kostenefficiënte manier om te beleggen met minder risico, dan is een ETF een goede optie. Beleggen in individuele aandelen kan best lastig en risicovol zijn, vooral als je niet veel ervaring hebt. Met ETF’s kun je je portefeuille makkelijk spreiden, zonder dat je veel tijd hoeft te besteden aan het analyseren van specifieke bedrijven of sectoren.

De belangrijkste EFT’s van dit moment

Er zijn talloze ETF’s beschikbaar, elk met een eigen focus, bijvoorbeeld op regio’s, sectoren of specifieke indices. Hieronder hebben we de beste ETF’s bij DEGIRO op een rijtje gezet.

iShares EURO STOXX 50 (EXW1)

Deze ETF volgt de EURO STOXX 50-index, een van de belangrijkste aandelenindices in Europa. Als je in deze ETF belegt, investeer je in de 50 grootste beursgenoteerde bedrijven uit de eurozone, zoals Siemens, SAP en LVMH. Hierdoor is dit fonds een goede keuze als je wilt beleggen in gevestigde, stabiele Europese bedrijven. Het voordeel van deze ETF is dat je met één aankoop direct een breed gespreide Europese portefeuille hebt.

iShares China Large-Cap ETF (FXI)

Als je geïnteresseerd bent in de Chinese markt, is de iShares China Large-Cap ETF een interessante optie. Deze ETF bevat de grootste bedrijven in China, zoals Tencent, Alibaba en China Mobile. China is een van de snelst groeiende economieën ter wereld, en deze ETF biedt je de mogelijkheid om te profiteren van die groei. Houd er echter wel rekening mee dat beleggen in Chinese aandelen risicovoller kan zijn vanwege geopolitieke spanningen en marktschommelingen.

iShares FTSE 100 (ISF)

Deze ETF volgt de FTSE 100, de belangrijkste aandelenindex van het Verenigd Koninkrijk. Je belegt met deze ETF in de 100 grootste Britse bedrijven, waaronder bekende namen als BP, HSBC en Unilever. Deze ETF is vooral interessant als je vertrouwen hebt in de Britse economie of wilt profiteren van de relatieve stabiliteit van grote, gevestigde bedrijven.

iShares EURO STOXX Select Dividend 30 (EXSG)

De iShares EURO STOXX Select Dividend 30 ETF richt zich op bedrijven die consistent dividend uitkeren. Ben je dus op zoek naar een fonds met dividendrendementen, bijvoorbeeld omdat je op de lange termijn belegt en waarde hecht aan regelmatige inkomsten dan is dit fonds een goede keuze.

Laatste van blog