Waarom afvallen niet alleen over wilskracht gaat

person standing on white digital bathroom scale

We horen het zo vaak: “Je moet gewoon wat minder eten en meer bewegen.” Alsof afvallen puur een kwestie is van karakter, van streng zijn voor jezelf, van doen wat moet. Maar laat ons eerlijk zijn: als het écht zo simpel was, dan hadden veel mensen hun streefgewicht al lang bereikt. De waarheid is dat gewichtsverlies over véél meer gaat dan alleen wilskracht.

Je metabolisme, hormonen, genen, slaap, stressniveau en zelfs je darmflora spelen allemaal een rol. Sommige mensen moeten nu eenmaal veel harder werken voor elk verloren kilootje dan anderen. En dat is geen excuus, dat is gewoon biologie.

Je lichaam wil je gewicht vasthouden

Wat veel mensen niet weten, is dat je lichaam eigenlijk geprogrammeerd is om je gewicht te behouden. Zodra je begint af te vallen, gaat je lichaam allerlei trucjes toepassen om je tegen te houden. Je krijgt meer honger, je verbranding vertraagt en je voelt je sneller moe. Je lichaam denkt dat er een ‘voedselschaarste’ is, en wil energie sparen. Straf eigenlijk, hé? Maar ook frustrerend, want net dan is doorzetten het moeilijkst.

Emotionele honger is ook écht

Eten is niet alleen brandstof. Het is troost, gezelligheid, beloning, gewoonte… En in een wereld vol verleiding (waar er op elke hoek een frituur, bakker of Chinees restaurant zit) is het geen wonder dat we het soms moeilijk hebben. Als je dan ook nog eens onder stress staat of slecht slaapt, ga je sneller naar suikerrijke of vette snacks grijpen. Logisch dus dat motivatie alleen vaak niet genoeg is.

Medische ondersteuning is geen taboe meer

Gelukkig begint het taboe rond hulp bij gewichtsverlies stilaan te verdwijnen. Meer en meer mensen durven vandaag openlijk praten over medische ondersteuning. Denk maar aan voedingsadvies op maat, psychologische begeleiding of zelfs medicatie. In sommige gevallen kan een arts bijvoorbeeld Wegovy voorschrijven, een geneesmiddel dat de eetlust onderdrukt en helpt om gewicht te verliezen bij mensen met overgewicht of obesitas. Het is zeker geen wondermiddel, maar voor wie al van alles geprobeerd heeft, kan het een extra duwtje in de rug zijn.

Gezond afvallen is persoonlijk

Er is geen one-size-fits-all als het op afvallen aankomt. Wat werkt voor je collega of buurvrouw, werkt misschien totaal niet voor jou. Sommigen hebben baat bij een eiwitrijk dieet, anderen bij intermittent fasting of begeleiding door een diëtist. En voor wie kampt met hardnekkig overgewicht, kan een optie als Mounjaro een waardevolle aanvulling zijn binnen een medisch traject. Natuurlijk is begeleiding door een arts hierbij essentieel.

Wees wat mild voor jezelf

We zijn vaak keihard voor onszelf als het over ons gewicht gaat. Maar weet: als je het lastig hebt met afvallen, betekent dat niet dat je zwak bent of geen discipline hebt. Het betekent dat je mens bent, met een lichaam dat soms tegenwerkt. En dat het oké is om hulp te zoeken, in welke vorm dan ook.

Laatste van blog