Als de morgen is gekomen, is a… Hm, nee, zo wilden we ‘m niet inleiden vandaag. Ah, ja! We zijn weer on track, want we wilden eigenlijk beginnen met ‘Als het zonnetje schijnt en de barbecue wordt aangestoken, is er niets beter dan een verfrissende koude pastasalade om je maaltijd compleet te maken’. En ja, van ons mag je dan nog steeds Jan Smit op volume 100 over de boxen heen knallen, want het is toch eigenlijk wel een lekker liedje, ook al komt het van onze noorderburen.
Maar goed, een koude pastasalade voor bij het barbecueën, dus. In dit artikel ontdek je alles wat je moeten weten over het maken van dit heerlijke gerecht. Dat is dan natuurlijk inclusief recept, zoals je wel kan begrijpen. Ach, lees maar gauw verder, dan zal je vanzelf zien wat we bedoelen.
De basis
Een koude pastasalade is eigenlijk niets meer dan een mix van gekookte pasta, verse groenten, en een smaakvolle dressing. In principe kan je dus altijd een salade naar je eigen smaak maken wat fijn is voor de echte fijnproevers. Een dergelijk gerecht als deze wordt geserveerd bij kamertemperatuur of gekoeld en is een populaire keuze voor zomerse bijeenkomsten zoals barbecues. Wij raden trouwens aan om het van te voren in de koeling te zetten, dan warmt het gedurende barbecue zelf wel op tot kamertemperatuur.
Populaire ingrediënten
Dat de pasta in de basis uit een aantal ingrediënten bestaat, betekent natuurlijk niet dat je maar te pas en te onpas binnen die basis, random combinaties te maken. Althans, dat kan wel, maar misschien wil je je eerst even richten op de populairste ingrediënten voor dit gerecht. Lees:
- Groenten
De keuze aan groenten voor je koude pastasalade is eindeloos. Denk aan komkommer, paprika, tomaat, ui, maïs, en olijven. Deze voegen kleur, textuur en voedingsstoffen toe aan je salade. Standaard zal je in ieder geval wel een tomaatje en een uitje tegenkomen. Ben je wat experimenteler dan dat, dan kan een salade met, let op, mango ook erg lekker zijn. - Pasta
Kies voor korte pastavormen zoals penne, fusilli, of farfalle. Deze vormen houden de dressing goed vast en zijn gemakkelijk te eten met een vork. Dus hup, geen gesmeerd met spaghetti of iets dergelijks, maar gewoon iets dat je aan je vork kan prikken. - Dressing
Een goede dressing is essentieel voor een smaakvolle koude pastasalade. Kies voor een klassieke Italiaanse dressing op basis van olijfolie, azijn, knoflook en kruiden, of experimenteer met andere smaken zoals honing-mosterd, balsamico-vinaigrette, of citroen-dille. In ieder geval zorgt het ervoor dat de pasta niet aan elkaar plakt en je geen hompen pasta hoeft uit te delen. Scheelt een boel ongemakkelijke momenten.
Goed, nu je de basis in de smiezen hebt, zullen we een aantal receptideeën met je delen.
Recepten
We starten met het basisgerecht, waar vandaan je kan variëren in de ingrediënten die we bij de verschillende ideeën hebben gepresenteerd. Lees maar lekker door, dan zal je zien wat we bedoelen.
Basisrecept
- Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking en spoel af onder koud water. (Reken ongeveer 75 gram pasta per persoon, wanneer je alleen pasta eet. Maak er de helft van wanneer het een bijgerecht is).
- Snijd de groenten naar wens en meng met de afgekoelde pasta. Niet te zuinig doen, het is lekker als de salade rijkelijk gevuld is.
- Voeg de dressing toe en meng goed. Laat eventueel zoiets als croutons nog even achterwege en voeg deze pas bij het serveren toe.
- Laat de salade minstens een uur koelen in de koelkast voor het serveren. Het is handig om het af te dekken met folie, zodat het niet de hele koelkast doorgaat.
Italiaanse pastasalade
Hierbij meng je de gekookte pasta met cherrytomaten, mozzarella bolletjes, zwarte olijven, rode ui en verse basilicum. Afhankelijk van je smaak besprenkel je het met een Italiaanse dressing of met groene pesto. Beide erg aan te raden!
Griekse pastasalade
Combineer de gekookte pasta met komkommer, tomaat, rode ui, feta kaas en oregano. De bijpassende dressing maak je met olijfolie, citroensap, verse knoflook en oregano. Deze klassieker zal hoe dan ook in de smaak vallen.
Spaanse pastasalade
Howdy, het volgende wat op een menu staat is een combinatie van tomaatjes, puntpaprika, chorizo, manchego, rode ui en een paar groene olijven. Een olijfolie met zwarte peper en wat oregano ziel hier een perfecte smaakmaker voor zijn.
Vissalade
Allemaal opgelet, want bij deze salade lik je je vingers ervan af. Combineer de gekookte pasta met een gekookt ei, wat bosui, cherrytomaatjes, uitgelekte tonijn en spinazie et voilà, klaar om geserveerd te worden. Nadat je natuurlijk de (honing) mosterd – yoghurtsaus er doorheen hebt geroerd.
Aanpassingen
En natuurlijk, het leven zou het leven niet zijn als er soms wat aanpassingen moeten worden gedaan aan de recepten die er bestaan. Gebruik bijvoorbeeld glutenvrije pasta voor de salade om dat gecoverd te hebben (warning: dat staat los van alle andere ingrediënten die mogelijk gluten bevatten). Verder kan je ervoor kiezen om de salade vegan te maken, door bijvoorbeeld gebruik te maken van vegan kaas of een alternatief voor de kaas. Ach, daar kom jij vast wel uit, zo goed dat jij bent in creatief koken!
Conclusie
Een koude pastasalade is een veelzijdige en smaakvolle toevoeging aan elke barbecue. Met eindeloze variaties en smaakcombinaties, kun je je gasten keer op keer verrassen met deze verfrissende salade. Experimenteer met verschillende ingrediënten en dressings om je eigen unieke creatie te maken en geniet van de complimenten van je vrienden en familie tijdens je volgende barbecuefeestje!