Het lijkt misschien zo gewoontjes: een mail ontvangen van je favoriete webshop of die mail lezen van dat magazine waar je een abonnement voor hebt. Bedrijven zijn maar wat druk met ons vermaken en engageren met e-mails. Hoewel de stroom aan e-mails misschien de gewoonste zaak van de wereld lijkt te zijn tegenwoordig, volgen de ontwikkelingen zich razendsnel op en worden er allerlei nieuwe technologieën en strategieën toegepast om ons plezante en toffe mails te kunnen blijven sturen. Wat is de toekomst van e-mailcampagnes en welke rol spelen influencers en AI daar bijvoorbeeld in?
Persoonlijkere e-mails met minder bouwuren
Een trend in de wereld van e-mailmarketing die opvalt op dit moment, is het versturen van steeds persoonlijkere e-mails. Het aanpassen van de mail op de ontvanger is een handige manier om te voorkomen dat je mails ongelezen in je prullenbak werpt in je inbox. Het is zowel voor de makers van de mail, als jijzelf vervelend om mails ongeopend te laten en er niks mee te doen.
Met bijvoorbeeld het email marketing platform van Flexmail kunnen bedrijven er nu voor zorgen dat je mailtjes op maat ontvangt door gebruikers te selecteren op interesses. Bedrijven letten dan waar je op klikt. Dit wordt ook wel ‘link-tracking’ genoemd. Zo ontvangen we gepersonaliseerde e-mails en besteedt het bedrijf zelf minder tijd aan het opstellen van de mails. Op deze manier voorkomen bedrijven dat je mails krijgt waar je niks aan hebt en heb je minder mails om naar dat prullenmandicoontje te slepen.
De invloed van influencers in e-mailmarketing
De opkomst van sociale media heeft ook de weg naar de e-mailmarketing gevonden. Steeds vaker worden influencers en bekende artiesten ingezet in e-mailcampagnes om producten te promoten. Integraties met sociale media kunnen een e-mail ook kracht bijzetten. Zo kan een influencer bijvoorbeeld kleding van een modebedrijf dragen, die in een nieuwsbrief wordt aangeprezen met een integratie van een Instagrampost.
Andersom kunnen influencers op sociale media ook hun eigen nieuwsbrief starten via e-mailmarketing waarin bedrijven weer ruimte kunnen kopen om hun producten aan ons aan te prijzen. Je zou dat dan kunnen zien als indirecte e-mailmarketing, want je ontvangt dan de nieuwsbrief niet van het bedrijf zelf, maar van de influencer die jij volgt.
Automatiseringen en AI
De beste e-mails die je ontvangt zijn relevant, persoonlijk en zitten in je inbox wanneer je ze nodig hebt. Bedrijven kunnen deze e-mails niet meer allemaal handmatig sturen. Daarom is het voor de toekomst van e-mailmarketing belangrijk dat deze processen vlotter verlopen en nog beter geautomatiseerd worden.
Het e-mailplatform van Flexmail biedt hiervoor de perfecte oplossing. Een transactionele e-mail of marketingmail hoeft niet meer handmatig verstuurd te worden. In plaats daarvan wordt het proces geautomatiseerd door een algoritme dat via vooraf gedefinieerde e-mailscenario’s werkt. Met deze automatische scenario’s kunnen bedrijven een unieke ervaring creëren voor iedere ontvanger, of het nu om 100 of een miljoen contacten gaat.
Met oplossingen als een slimme editor, AI-ondersteuning voor onderwerpregels en de mogelijkheden voor gedetailleerde personalisatie, kunnen bedrijven ons op een nog effectievere manier bereiken. Automatiseren van het versturen van e-mails is de toekomst van e-mailmarketing en kunstmatige intelligentie en algoritmes zijn hier de bouwstenen voor.
Stel je bijvoorbeeld voor dat je geen bevestigingsmail ontvangt van een bestelling, of dat je geen herinnering krijgt voor een aanbieding die je misschien interessant vindt. Zonder automatisering zouden dit soort e-mails waarschijnlijk niet op tijd komen.
Visuele en interactieve e-mails: de toekomst van design
Een goede marketingmail ziet er perfect en gelikt uit. Als lezer wil je geboeid worden door een mail. Visuele aantrekkingskracht is belangrijk. Te veel tekst schrikt je af. Voor het bedrijf is het belangrijk dat er knoppen zijn waar jij op zult klikken, bijvoorbeeld om die nieuwe collectie te bekijken die ze promoten.
Bedrijven gebruiken voor dit soort e-mails steeds vaker ingenieuze programma’s. Soms worden de mails met complexe coderingen in elkaar gezet, maar steeds vaker zie je dat bedrijven kiezen voor oplossingen met slepen en neerzetten om het proces simpeler te maken.
Ook andere interactieve elementen zoals video’s, polls en quizzen vind je nu terug in de e-mails zelf. Het zorgt er allemaal voor dat de mails interessanter en spannender worden, en dat ze geopend blijven worden door ons als lezer. Het ligt voor de hand om te geloven dat deze technieken alleen maar beter worden in de toekomst en dat het voor bedrijven ook steeds makkelijker en sneller zal gaan om dit soort elementen toe te voegen aan e-mails.