Europa ontdekken met goedkope citytrips

gray concrete bridge near buildings

Ben je op zoek naar een leuke en betaalbare manier om enkele van de meest opwindende steden van Europa te verkennen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel zullen we enkele van de meest betaalbare en fascinerende bestemmingen in Europa verkennen, evenals handige tips om je reisbudget te maximaliseren.

Want, zo hebben we begrepen, het leven is al duur zat. Moet dat betekenen dat je voor de rest van dit jaar/ de komende jaren in je eigen stulpje moet blijven zitten? Nee, absoluut niet! Wij vinden namelijk dat iedereen moet kunnen genieten van tripjes. En ja, een rondreis van drie weken door Japan is misschien iets teveel gevraagd, maar 4 dagen Praag moet lukken. Lees gauw verder om te ontdekken hoe je dan dan moet doen.

Populaire bestemmingen

We beginnen allereerst maar even bij de bestemming. Je kan namelijk wel raden dat een tripje naar Valencia ontzettend duur zal uitvallen, maar niet iedere stad of plek is zo duur. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende steden?

#1 Praag

Land: Tsjechië
Kenmerken: een van de mooiste steden van Europa, ingesteld op toerisme

Praag, ook wel bekend als de ‘Gouden Stad’, is bezaaid met prachtige bezienswaardigheden zoals de Karelsbrug, de Praagse Burcht en de astronomische klok van het Oude Stadsplein. Het verkennen van deze stad is betaalbaar en biedt een schat aan historie en cultuur. Voor een 2 persoons lunch kan je al voor vijftien euro klaar zijn. Helemaal niet duur, als je dat met een tentje in hartje Antwerpen vergelijkt, bijvoorbeeld.

#2 Boedapest

Land: Hongarije
Kenmerken: festival Sziget, rijke cultuur

Een bozoek aan de thermale baden, de Kettingbrug en het Parlementsgebouw moeten stiekem eigenlijk wel op je lijstje staan als je in Boedapest bent. Het is over het algemeen een gemoedelijke stad met vriendelijke mensen. Je kan er eveneens lekker eten voor een betaalbare prijs en ook het overnachten is wat dat betreft nog zeker goed te doen. Eventjes shoppen kan overigens ook gewoon, niet alles aan de stad ademt cultuur.

#3 Amsterdam

Land: Nederland
Kenmerken: grachtengordel, uitgaansgelegenheden, shoppen

Je hoeft het in principe helemaal niet ver weg van huis te zoeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tripje aan Amsterdam? En ja, het is misschien wel heel erg toeristisch, maar de Nederlanders zijn het gewend. Ze vinden Belgen vaak wel een interessant volk en je zal er goed kunnen feesten. Vanaf Amsterdam Centraal sta je overigens met vijfentwintig minuten in Utrecht centrum, dus daar zou je ook nog een dagje heen kunnen. Amsterdam is overigens niet heel goedkoop, maar wel relatief goedkoop om te komen, dus vandaar dat dit een goede optie betref.

#4 Rome

Land: Italië
Kenmerken: historische uitstapjes, heerlijk eten, mooi weer

Oke, øké, Rome is ook niet de allergoedkoopste stad, maar dit is typisch zo’n voorbeeld van ‘maak het zo duur als je zelf wil’. Ga je zitten op het terras, dan betaal je natuurlijk de hoofdprijs voor een cappuccino. Maar, haal je er eentje to go, dan zal je het je verbazen dat je soms al voor €1,50 klaar kan zijn. Bovendien is zoiets als de metro ook niet zo duur en kan je je gemakkelijk meerdere bezienswaardigheden bezoeken. Qua excursies raden we aan om bijvoorbeeld voor óf het Colosseum óf Vaticaanstad te kiezen, om zo de kosten wat te drukken.

Tips om kosten te besparen

Mocht je een droombestemming in je hoofd hebben, dan zijn wij er nu voor je om tips te geven waardoor je op die bestemming kan komen, zonder dat het de hoofdprijs kost. Houd er rekening mee dat prijzen al bijvoorbeeld per periode kunnen verschillen. We kunnen daarom niet neerzetten hoe duur iets is en daarom geven we slechts niet geld gerelateerde tips.

  • Accommodatie

Kies voor budgetvriendelijke accommodaties zoals hostels, guesthouses of Airbnb’s om je verblijfskosten te verlagen. Je kan ook bijvoorbeeld kiezen om één dag in een luxe(r) hotel te zitten en de rest van de dagen in een hostel te verblijven. Bij een stedentrip ben je doorgaans toch hele dagen op pad, dus waarom zou je honderden euro’s uitgeven aan je slaapplaats?

  • Seizoen

Reizen buiten het hoogseizoen kan helpen om kosten te besparen op vluchten, accommodatie en attracties, terwijl je ook de drukte vermijdt. Plan overigens ook niet helemaal buiten het seizoen, want dan kan het nog weleens zo zijn dat sommige bezienswaardigheden zijn gesloten. Maart/ april en september/ oktober zijn wat dat betreft wel redelijk mooie maanden om te gaan.

  • Vervoer

Gebruik het efficiënte en betaalbare openbaar vervoer in Europese steden of verken te voet om geld te besparen en de stad op een unieke manier te ervaren. Maar ook de reis naar de stad toe, kan goedkoper dan je denkt. Zo rijden er regelmatig bussen naar een plek als Parijs of zelfs naar Praag. Ja, je doet er wel een stuk langer over, maar het is écht veel goedkoper dan het vliegtuig.

In principe klinken al deze tips vrij logisch, maar we weten bijna wel zeker dat de helft van de mensen hier niet echt over nadenkt. We hopen in ieder geval dat je in de stad kan genieten van de lokale cuisine en de indrukwekkende bezienswaardigheden. Qua cultuur zal het misschien even aanpassen zijn, maar ook dat komt goed. Je bent er waarschijnlijk toch maar een paar dagen.

Conclusie

Goedkope citytrips in Europa bieden een geweldige kans om nieuwe culturen te ontdekken. Verder zal historische bezienswaardigheden verkennen en onvergetelijke ervaringen opdoen, allemaal zonder je budget te overschrijden. Met de juiste planning en een beetje creativiteit kun je een fantastische reis beleven zonder de bank te breken. En denk erom, niet midden in augustus naar Londen of op quatorze juillet Frankrijk, want dat is duuuuu-huuuur.

Laatste van blog