Hoeveel orzo per persoon heb ik nodig?

closeup photography of brown analog scale

Orzo, een veelzijdige pastavariant die geliefd is in verschillende keukens over de hele wereld. Het is iets dat in Nederland de afgelopen jaren pas echt populair is geworden. Logisch dat je daarom niet precies weet wat je nu er nu exact mee moet en kan. Geen probleem, want we schieten je graag te hulp en beantwoorden al je vragen!

Zo is een veelgestelde vraag van gebruikers, hoeveel orzo ze nu per persoon moet rekenen. Het liefst gaat het dan om een hoeveelheid wat leidt tot een bevredigende hoeveelheid (logisch, dûh). In deze blog zal je het antwoord op die vraag en nog mer handige weetjes over orzo te lezen krijgen. Nou, we wensen je alvast veel succes met koken, want na één keer orzo, wil je nooit meer anders!

Zoveel orzo heb je nodig per persoon

Allereerst is het misschien handig om te weten dat orzo, hoewel het er uitziet als rijst, toch wel degelijk een pastasoort is. Het ligt dus vrij zwaar op de maag en je hebt er geen bergen van nodig. In principe, wanneer je de orzo als hoofdingrediënt gebruikt, kan je uitgaan van het volgende:

Gebruik ongeveer 70-75 gram ongekookte orzo per persoon.

Heb je geen weegschaal? No problemo, want 4 à 5 eetlepels per persoon zullen ook wel volstaan. Ben je er trouwens wel van bewust dat je veel minder moet gebruiken als je de orzo eet als bijgerecht of bijvoorbeeld in een gerecht als soep verwerkt. Het is dan beter om het, bijvoorbeeld in een soep, tenminste te halveren en eigenlijk nog wel meer dan dan (plusminus 25 gram p.p.).

Een lesje over orzo

Je kan nu dan wel weten hoeveel orzo je per persoon nodig hebt, maar als je niet weet wat je ermee kan, schiet dat natuurlijk nog niks op. Vandaar voegen we een kleine les ‘wat is orzo en wat kan je ermee?’ toe aan deze blog. Lees:

Wat is orzo?

Orzo is een soort pasta die lijkt op rijstkorrels en zijn oorsprong heeft in Griekenland en Italië. Het woord ‘orzo’ betekent letterlijk ‘gerst’ in het Italiaans, vanwege de gelijkenis in vorm. Hoewel het van oudsher gemaakt wordt van dat gerst, wordt het tegenwoordig vaak van harde tarwe (grano duro) gemaakt. Orzo wordt om die reden in Italie ook wel aangeduid met ‘riso’. Maar goed, we zien de verwarring al op je gezicht staan, dus houd het maar gewoon bij ‘orzo’.

Wat kan je ermee?

Orzo is veelzijdig in gebruik en kan worden gebruikt in verschillende gerechten. Het wordt vaak gekookt en geserveerd als bijgerecht, vergelijkbaar met rijst of couscous. Het kan ook worden gebruikt in soepen, stoofschotels en salades om wat textuur toe te voegen. In de Griekse keuken wordt orzo vaak gebruikt in pilafgerechten, gemengd met groenten en soms vlees of vis. Met andere woorden, het antwoord op je vraag is ‘eindeloos veel’.

Maar goed, nog even wat anders: mocht je in Griekenland aan tafel zitten en kritharaki op het menu zien staan, dan wet je vanaf nu dat dat orzo is. Een veelvoorkomende combinatie is dat de pasta wordt gekookt met tomatensaus en het gerecht wordt aangedikt met vlees, kruiden en soms kaas. Daardoor zie je maar weer dat, over het algemeen, orzo een veelzijdig ingrediënt is dat gemakkelijk kan worden aangepast aan verschillende smaken en gerechten.

Dit zijn de voedingswaarden van orzo

Voor alle foodies en andere geïnteresseerden onder ons. We willen nog even de voedingswaarden met je meegeven. Let wel dat het gaat om een gemiddelde. Voor een correct beeld van alle hoeveelheden, dien je het etiket van jouw gekochte orzo te raadplegen.

Een ongekookte portie orzo per persoon, komt neer op:

Energie1117 kJ (263 kcal)
Vet0,75 g
waarvan verzadigd0,225 g
Koolhydraten52,5 g
waarvan suikers3 g
Eiwitten11,5 g
Gemiddelde voedingswaarden orzo

Het is niet dat dit in vergelijking met vergelijkbare producten ineens heel erg veel of heel erg weinig is. Met andere woorden, je kan het gewoon eten, als je er zin in hebt. Maar dat denken wij in principe over al het eten dat ons wordt voorgeschoteld, so who are we to tell. Nou ja, het is een erg lekkere pastasoort dus probeer het een keer, denken we dan. Er staan overigens ook genoeg recepten op het internet, dus zelfs daar hoef je zelf niet over na te denken. Héérlijk, nietwaar?

Conclusie

In deze blog hebben we je een hoop informatie gegeven. Zo weet je vanaf nu hoeveel orzo je nodig hebt tijdens het koken, maar ook war het vandaan komt en wat je ermee kan. Voor de geïnteresseerden zijn we nog even ingegaan op de algemene voedingswaarden, maar we snappen goed als je dat links hebt laten liggen. Tot de volgende keer, maar weer!

Laatste van blog