Vroeger, toen niet alles beter was, maar het wel degelijk een andere tijd dan nu was, bestonden er talloze spelletjes. Spelletjes om jezelf te vermaken en spelletjes om te doen, gewoon omdat het leuk is. Anders dan nu waren er veel minder soorten vermaak, wat het in principe logisch maakt dat de kinderen van toen veel meer van de spelletjes speelden zoals we ze straks vermelden.
Hoe je het ook wendt of keert, de spelletjes van vroeger waren in sommige opzichten anders dan die van nu. En dus, dus vertellen we je graag over dit onderwerp. Het een en ander zal je wel bekend voorkomen, van het ander zal je wellicht denken ‘hè?’, hoe is het toch eens mogelijk?
#1 Zakdoekje leggen
Je zit in een kring en je hebt allemaal je ogen gesloten. Eén kind loopt rondjes om de kinderen heen met een zakdoekje in de handen, terwijl de kinderen zingen:
“Zakdoekje leggen, niemand zeggen
Ik heb de hele dag gewerkt
Twee paar schoenen heb ik afgewerkt
Eén van stof en één van leer
Hier leg ik mijn zakdoekje neer.“
In de tijd dat het liedje wordt gezongen, legt de zakdoeklegger achter iemands rug een zakdoek neer. Hij vermeldt na afloop van het liedje:
“Kijk voor je..
Kijk achter je..
Wie hem vindt/heeft, die mag me pakken“
Degene bij wie het zakdoekje is neergelegd, moet de zakdoeklegger zien te tikken. Als de zakdoeklegger op de lege plek van de tikker is gaan zitten, voordat hij getikt is, is de tikker de volgende zakdoeklegger.
#2 Koekhappen
Hmm… Blinddoek op en happen maar. Bij koekhappen worden stukjes ontbijtkoek aan een draadje opgehangen. Aan de koekhapper de taak om geblinddoekt en met de handen op de rug, zo snel mogelijk te proberen om de koek van het draadje te happen en het op te eten. Simpel, maar iets waar veel glimlachen op de gezichten zullen verschijnen.
#3 Ezeltje prik
Wil je dit spelletje spelen, volg dan de volgende stappen in het stappenplan:
- Je tekent een ezel op een groot vel.
- Degene die moet prikken, bind je een blinddoek om.
- De geblinddoekte persoon, heeft aan een punaise de staart van de ezel vast. Aan hem of haar de taak om de staart op de goede plek van de ezel te prikken.
Het levert doorgaans hilarische praktijken op, waarbij de staart lang niet altijd op de goede plek wordt geprikt. Echt een spelletje voor kinderen die je op een kinderfeestje een middag probeert te vermaken.
#4 Steltlopen met conservenblikjes
Wat je nodig hebt? Nou, wat dacht je van een stukje touw en een paar conservenblikjes? Boor een gat aan twee kanten van het blikje, bind er het stuk touw doorheen, et voilà, je hebt je eigen, ouderwetse stelten gemaakt. Het zal wat voeten in aarde hebben om de hier de vaardigheid van in de vingers te krijgen, maar uiteindelijk zal het allemaal wel loslopen. Ennûh, het is wel handig dat bij het fabriceren van deze dingen, volwassenen aanwezig zijn.
#5 Touwtjespringen
Leuk dit, om een zevenjarige cadeau te doen! Een springtouw, bedoelen we dan. Het is daarbij zelfs leuk om er een ‘actief’ cadeau van te maken. We bedoelen daarmee, dat je hen de liedjes aanleert die bij het touwtje springen horen. Een oude bekende is natuurlijk het liedje ‘in, spin, de bocht gaat in’. We hebben het er maar even bij gezet, zodat je die herinnering alvast bij jezelf kan ophalen.
#6 Stoepranden
Haal de bal maar weer uit de garage, want het is tijd om te stoepraden. Tenminste, we hopen dat je dit spelletje nog kan doen, want tegenwoordig is er nauwelijks plek meer om het te doen. Omdat er allemaal auto’s voor de stoeprand staan geparkeerd, bedoelen we dan. Anyway, mocht je wel ergens een ‘open stukje stoep’ hebben liggen, gebruik deze dan.
Wat je met stoepranden moet doen, is proberen de bal precies op de rand van de stoep te gooien. Deze zal dan, als het goed is, terugkaatsen, om hem vervolgens weer op te vangen. Lukt dat, dan ben je een koning in het stoepranden. Gaat het wat lastiger, dan kan je proberen om wat dichter bij te gaan staan.
#7 Blikgooien
Op de doorsnee kermis van nu zal je dit spelletje nog wel voorbij zien komen: blikgooien. Het is een leuke activiteit om uit te voeren op zoiets als een kinderfeestje, omdat er een competitief element aan zit. Gooi je bijvoorbeeld alle blikken in één keer om, dan mag er een cadeautje worden uitgezocht. Of een punt worden behaald, wat dan wordt opgeteld bij het team. Een tip: om de ‘schade’ te beperken, kan je kiezen voor plastic blikken en pittenzakjes als ‘bal’ om mee te gooien. De kans dat de kinderen dan iets slopen, is daarmee aanzienlijk beperkt.
Conclusie
In deze blog over spelletjes van vroeger zijn we tot een intrigerende conclusie gekomen. Terugkijken op die tijd bracht niet alleen nostalgische gevoelens naar boven, maar onthulde ook de tijdloze aantrekkingskracht van eenvoudige spellen. Ze boden en bieden namelijk méér dan alleen vermaak; ze dragen bij de ontwikkeling van sociale vaardigheden en creativiteit. De betekenis ervan strekt zich in elk geval nog erg uit, waardoor het een blijvende indruk achterlaat in onze herinneringen en harten. Nou, veel plezier met het uitvoeren van bovenstaande spelletjes hè. We weten zeker dat er wel iets tussenzit wat je leuk vindt!