Marcelo Ballardin: partner, Wiki en meer feitjes

Denk je aan eten, dan denk je aan goed eten. Denk je aan goed eten, dan denk je aan een Michelin ster. Althans, niet iedereen, maar in dit geval zetten we het er toch neer. Dit artikel gaat namelijk over Marcelo Ballardin, een chef die zo’n ster heeft weten binnen te harken.

Deze, inmiddels, nationale trots heeft uiteindelijk zijn thuis gevonden in het Belgische Gent. Hier staat zijn restaurant Oak, waar hij zelf de chef-kok van is. Hoewel het niet aan iedereen is om er een hapje te eten, zijn we wél erg benieuwd naar wie Marcelo Ballardin eigenlijk nog meer is. Want, hoe heeft hij bereikt wat hij heeft bereikt? Staat er iemand aan zijn zijde om het succes mee te delen? En hoe ziet de toekomst voor de man met Braziliaanse roots er eigenlijk voor?

Wiki van Marcelo Ballardin

We beginnen bij de basis en dat is om te kijken waar Ballardin vandaan komt en hoe zijn leven er voorafgaand aan zijn succes met Oak eruit zag.

Geboortejaar: 1981
Geboorteplaats: Manaus, Brazilië

Zoals de naam van Marcelo je misschien al deed vermoeden: hij heeft geen Belgische vader. Althans, er zit wat anders dan Belgischs in zijn roots. En hoewel je misschien denkt dat het Marcelo een volledige Braziliaan maakt, is dat niet helemaal waar. De vader van Marcelo is namelijk van Italiaanse afkomst, maar daarover neer.

In ieder geval groeide Marcelo op in Brazilië, waarna hij op 18-jarige leeftijd met zijn vader verhuisde naar Amerika. Na jaren in de VS, besloot hij dat het tijd was om naar Italië te gaan. Gezien zijn het de plek is waar zijn vader vandaan komt, was dat niet geheel verrassend. Het bleek een goede zet, want de liefde voor eten bloeide in dit land op.

Studie

Na enige opgewekte interesse in alles at met eten te maken had, besloot hij een kans te wagen aan het leven in de culinaire wereld. Hij rondde een studie gastronomie af in Engeland en zou zijn skills vergroten onder de leer van grote namen. Grote namen zoals Syrco Bakker, Gert De Mangeleer en Heston Blumenthal. Inmiddels waren we al jaren verder en in 2014 was het dan eindelijk zo ver: Marcelo opende zijn eerste restaurant.

Oak

Dat restaurant genaamd Oak, dat werd sneller dan ooit een succes. Hij werd al gauw uitgeroepen tot ‘Jonge chef van het jaar’ door Gault&Millau en kreeg 14/20. Gault&Millau is een internationale restaurant- en gastronomiegids, oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk. De gids beoordeelt en rangschikt restaurants op basis van culinaire prestaties en servicekwaliteit. Het wordt veel gebruikt door fijnproevers en professionals in de horeca. Zie het als een soort Michelinster, maar dan anders.

Jaren gingen voorbij en in 2018 kreeg zijn restaurant een Michelinster. Van Gault&Millau had hij inmiddels ook al een 16/20 in de wacht gesleept. In hetzelfde jaar opende Marcelo overigens ook een tweede restaurant in Gent genaamd Door73. Hoewel hij wel eigenaar is van het restaurant, is hij niet de chef-kok. Hij geeft dan ook alleen maar advies en bemoeit zich er verder nauwelijks mee.

Ook goed om te weten, is dat sinds januari 2024 restaurant Oak zich op een andere plek zal bevinden. De reden voor de verhuizing heeft ‘praktische’ en ‘creatieve’ redenen. Maar goed, een leuke gebeurtenis waar je als team ongetwijfeld heel erg naartoe werkt.

Partner

Over dat team gesproken, misschien is het wel goed om de partner van Marcelo Ballardin even in dit artikel te betrekken. Hij is namelijk een groot steun en toeverlaat voor Marcelo én doet heel veel voor het restaurant achter de schermen. We hebben het over niemand minder dan Dominik D’Hooge.

Het koppel samen

Dominik D’Hooge is een getogen Gentenaar en is de liefde van Marcelo’s leven. Ze zijn al jarenlang getrouwd en hebben het erg fijn met elkaar. Zoals je nu wel begrijpt is het een homoseksueel koppel. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar dat betekende wel dat Marcelo ooit een coming out heeft meegemaakt. Een coming out bij een Braziliaanse moeder en Italiaanse vader. Het kwam dan ook als een schok voor beide ouders, maar deed gelukkig niks toe aan de liefde die zij voor hun zoon (en andere zoon) hebben. Ook de band met de ouders van D’Hooge blijkt goed, want het hele gezelschap probeert elkaar regelmatig te ontmoeten.

Toekomst

Wat de toekomst precies voor Ballardin zal inhouden, is ons niet bekend. Want ons daarentegen wel bekend is, is dat het restaurant is verhuisd en Ballardin heel veel energie krijgt van zijn vak. We hopen daarom dan ook dat hij nog lang blijft doen wat hij nu doet. Over het vak zelf zegt hij verder dat het geweldig is en dat hij houd van veel en lekker eten. Om fysiek en mentaal fit te blijven is hij overigens regelmatig te vinden in de sportschool, al hoewel hij dat niet erg fantastisch vindt. Maar goed, als je wat wil, dan moet je ook weten dat het niet vanzelf komt.

Meer Ballardin?

Als je trouwens een enorm fan bent van Ballardin, dan is het misschien leuk om te weten dat hij heeft meegedaan aan meerdere tv-programma’s. Je ziet Ballardin misschien wat meer op een ‘relaxte’ manier, dan wanneer hij in de keuken staat te schitteren. Ook heeft hij vele interviews gedaan met van allerlei bladen, dus ook daar ben je voorlopig nog even zoet mee. Tenminste, als je dat alles nog niet hebt bekeken of gelezen.

Laatste van blog