Bijna iedereen kent wel het boek ‘De Da Vinci Code’. Het omvat het boek waarin hoofdpersonage Robert Langdon samen met cryptografie Sophie Nevue betrokken raken bij een race tegen de klok. Terwijl ze achtervolgd worden door een genadeloze vijand, ontrafelen ze een verbijsterend complot dat de fundamenten van het christendom in twijfel trekt. Deze race tegen de klok om het eeuwenoude mysterie te onthullen, brengt hen naar verrassende ontdekkingen en confrontaties.
Wat de meeste mensen wel weten, is dat Dan Brown nog veel meer boeken heeft geschreven. Denk aan De Delta deceptie, Het Bernini Mysterie en Inferno. Maar in welke volgorde lees je deze boeken eigenlijk? En welke boeken heeft Dan Brown nog meer geschreven? Staat in elk boek personage Robert Langdon centraal of zijn er ook nog andere interessante figuren? Antwoorden op deze vragen en nog veel meer interessants, lees je in deze blog.
Volgorde van series en boeken
We kunnen alvast één antwoord geven en dat is het antwoord op de vraag of alle boeken met Robert Langdon zijn. Het antwoord is nee. De meeste mensen zien het dan ook als een scheiding tussen de Robert Langdon-reeks en alle andere boeken van Dan Brown. Wat de volgorde, lees je hieronder:
Robert Langdon-reeks
In de Robert Langdon-reeks staat, logisch, hoofdpersonage Robert Langdon centraal. Hij is een professor symboliek aan Harvard University, bekend om zijn expertise in iconologie en religieuze symbolen. Langdon wordt vaak betrokken bij complexe mysteries en samenzweringen, waarbij hij zijn intellect en kennis inzet om ze op te lossen. Het levert doorgaans de meest gevaarlijke, bijna Indiana Jones-achtige situaties op en hoewel het niet altijd zo geloofwaardig is, is het wel erg vermakelijk.
#1 Het Berini Mysterie
Gepubliceerd: 2000
Dit boek is toch echt het eerste boek uit de reeks, ondanks dat veel mensen denken dat het De Da Vinci code zou moeten zijn. Maar goed, het boek vergaarde ineens een stuk meer bekendheid toen de verfilming genaamd Angels and Demons werd uitgebracht.
In dit boek Langdon betrokken bij een dodelijk spel van intriges en geheimen in het hart van Vaticaanstad. Met behulp van kunsthistorica Vittoria Vetra moet Langdon de waarheid achter een angstaanjagende samenzwering onthullen voordat het te laat is. Het is een spannend avontuur met kardinalen, een aanstaande paus en verschillende moorden.
#2 De Da Vinci Code
Gepubliceerd: 2003
Ook dit boek is verfilmd en dus niet de eerste, maar het tweede boek in de reeks die voorbijkomt. De titel van het boek verwijst natuurlijk naar niemand minder dan Leonardo Da Vinci. Dit komt omdat Langdon in het boek alleen door het ontcijferingen van symbolen die wijzen naar werken van Da Vinci, de aanwijzingen van de dode conservator (veel vraagtekens, we know) kan begrijpen. Kan begrijpen en op die manier het mysterie kan oplossen, natuurlijk. Lees het boek zelf maar, dan weet je beter waar het over gaat.
#3 Het verloren Symbool
Gepubliceerd: 2009
Robert Langdon stuit op een spoor van oude symbolen door de geheime gangen van Washington D.C. Opnieuw staat hij voor een race tegen de tijd, dit keer om een mysterie te ontrafelen dat de oorsprong van de mensheid kan veranderen. Langdon wordt bijgestaan door de begaafde wetenschapper Katherine Solomon, terwijl ze worden achtervolgd door een duistere vijand die vastbesloten is hun ontdekking te stoppen. Weten ze het mysterie op te lossen voordat ze door de criminelen worden onderschept?
#4 Inferno
Gepubliceerd: 2013
Inferno, het een-na-laatste boek in deze reeks, is persoonlijk onze favoriet (en is ook verfilmd). Het omvat onder andere gebeurtenissen omtrent Dante’s Inferno. Je ziet daarin dat er voor het schrijven van dit boek veel kennis is vergaard, om het zo waarheidsgetrouw (niet realistisch) te laten lijken. In ieder geval wordt Langdon wederom bijgestaan door een dame, maar dit keer door Sienna Brooks. Hun zoektocht onthult verraderlijke geheimen en zet hen op een pad vol verrassingen, gevaar en ethische dilemma’s.
#5 De Oorsprong
Gepubliceerd: 2017
Robert Langdon gaat in De Oorsprong op een intrigerende reis door de wereld van moderne kunst en wetenschap. Wanneer hij wordt uitgenodigd voor een evenement in het Guggenheim Museum in Bilbao, wordt Langdon betrokken bij een complexe puzzel die de oorsprong van de mensheid in twijfel trekt.
Het is tot nu toe het laatste boek dat met Robert Langdon in de ‘hoofdrol’ is verscheen. Er waren weleens berichten over het feit dat Dan Brown aan een nieuw boek met Robert Langdon zou schrijven, maar tot op heden is er niets in die trant uitgebracht. Nog maar even afwachten, dus.
Andere boeken
Hoewel alle boeken met Robert Langdon in de hoofdrol wel degelijk afzonderlijk van elkaar zijn te lezen, zijn er andere boeken van Dan Brown die je echt als ‘standalone’ kan lezen. Het betreft de volgende boeken:
- Het Juvenalis dilemma (1998)
- De Delta deceptie (2001)
Wil je alle boeken op chronologische volgorde lezen, dan moet je deze er even tussen ‘proppen’. Overigens heeft Dan Brown nóg een paar (prenten)boeken gemaakt, waaronder de Wild Symphony (2021) en Race the Pale Horse (2015), maar deze zijn niet naar het Nederlands vertaald. Vandaar dat we het voor nu hierop houden.
Is het boek beter dan de film?
Zijn de verfilmde boeken beter dan de film? Ja, zeker. Tenminste, dat is wat je het ons vraagt. Dat komt ook omdat wij de boeken eerder hebben gelezen dan de film hebben gezien. De verhalen lopen niet helemaal synchroon met wat er in het boek wordt verteld en dat is natuurlijk jammer. Maar goed, of het boek over het algemeen beter is dan de film, hangt dus af van persoonlijke voorkeuren. In principe biedt het boek vaak meer diepgang en detail, omdat het de ruimte heeft om personages uit te diepen en complexe verhaallijnen te verkennen. Films moeten soms concessies doen vanwege tijdslimieten, maar kunnen visueel indrukwekkend zijn en het verhaal op een andere manier tot leven brengen. Sommige mensen geven de voorkeur aan het boek vanwege de diepgang, terwijl anderen genieten van de visuele aspecten van de film.
Of je nu de boeken gaat lezen oude film gaat kijken, wij wensen je veel plezier met hetgeen je gaat doet. Kruip lekker op de bank met een warm kopje thee en laat je verwonderen door de werelden die Dan Brown voor ons heeft gecreëerd.