We hebben ze allemaal wel eens gezien in de showroom of bij iemand thuis, de nieuwere versies van kookapparatuur. Denk bijvoorbeeld aan een ingebouwde afzuigkap, een koelkast met glasfunctie, of zelfs een eigen barista machine. Maar net als met traditionele kookapparatuur, hebben de nieuwere varianten bij tijd ook een goede schoonmaakbeurt nodig. In dit korte artikel bespreken we de steeds vaker voorkomende stukken keukenapparatuur en hoe je deze goed onderhoudt.
Inductiekookplaat
Alhoewel het niet het lastigste stukje keukenapparatuur is om te onderhouden, is een inductie kookplaat schoonmaken minstens zo belangrijk om goed aan te pakken als de rest. Het glazen oppervlak kan makkelijk worden bekrast als je de schoonmaak verkeerd aanpakt. Laat de plaat eerst volledig afkoelen voorafgaand aan het schoonmaken. Veeg daarna de kookplaat af met een vochtige doek en een mild afwasmiddel of een passende spray;gebruik géén schurende middelen, daarmee maak je krassen. Test de spray eerst op een hoekje van de kookplaat en kijk of het veilig is om verder te gaan. Voor zwaar aangekoekte resten raden we de aanschaf van een speciale kookplaatreiniger aan, maar probeer niet aan het werk te gaan met een glasschraper.
Ingebouwde afzuigkap
Je ziet ze natuurlijk niet zitten, maar dat betekent niet dat ze hun werk niet doen. Een ingebouwde afzuigkap kan zelfs soms efficiënter vuil opvangen dan een traditionele afzuigkap, omdat de ventilatie direct naast het fornuis zit. Als eerste verwijder je de vetfilters en reinig je deze met een goed ontvettingsmiddel. Haal de filterhouder uit het frame en haal de filters uit de houder. Reinig de filters grondig onder lauw lopend water en gebruik een afwasborstel om het vet en andere resten er af te schrobben–de vaatwasser kan even effectief werken, maar gebruik de afzuigkap niet totdat de filters volledig droog zijn en terug zin geplaatst. Als je koolstoffilters hebt in de afzuigkap, kan het belangrijk zijn deze weer “op te laden” in de oven, waarna ze voor de komende tijd weer actief zijn. Lees hiervoor grondig de handleiding door die meegeleverd is bij de afzuigkap.
IJsmachine
Voor velen wellicht een verrassing om in een moderne keuken te zien staan, maar de ijsmachine komt steeds vaker terug in de moderne keuken. Ze zijn compacter dan ooit, gebruiken stukken minder energie, en maken geweldige ijsgerechten, smoothies, of milkshakes . Bij het schoonmaken van een ijsmachine is het vooral belangrijk om te weten wat wél en wat niét in de vaatwasser mag, dit vind je in het instructieboekje. Voel je vrij om de vaatwas-veilige onderdelen in de vaatwasser te zetten–maak voor de overige onderdelen een heet sopje met afwasmiddel klaar. Wring de doek goed uit en ga zorgvuldig langs alle oppervlakken zonder te veel water te morsen. Vergeet ook niet een doek over het keukenblad te halen waar je de ijsmachine weer terug neer zet; deze heeft een stabiele ondergrond nodig om efficiënt te werken én loop je minder risico op een mogelijk defect.
We hebben ze allemaal wel eens gezien in de showroom of bij iemand thuis, de nieuwere versies van kookapparatuur. Denk bijvoorbeeld aan een ingebouwde afzuigkap, een koelkast met glasfunctie, of zelfs een eigen barista machine. Maar net als met traditionele kookapparatuur, hebben de nieuwere varianten bij tijd ook een goede schoonmaakbeurt nodig. In dit korte artikel bespreken we de steeds vaker voorkomende stukken keukenapparatuur en hoe je deze goed onderhoudt.
Inductiekookplaat
Alhoewel het niet het lastigste stukje keukenapparatuur is om te onderhouden, is een inductie kookplaat schoonmaken minstens zo belangrijk om goed aan te pakken als de rest. Het glazen oppervlak kan makkelijk worden bekrast als je de schoonmaak verkeerd aanpakt. Laat de plaat eerst volledig afkoelen voorafgaand aan het schoonmaken. Veeg daarna de kookplaat af met een vochtige doek en een mild afwasmiddel of een passende spray;gebruik géén schurende middelen, daarmee maak je krassen. Test de spray eerst op een hoekje van de kookplaat en kijk of het veilig is om verder te gaan. Voor zwaar aangekoekte resten raden we de aanschaf van een speciale kookplaatreiniger aan, maar probeer niet aan het werk te gaan met een glasschraper.
Ingebouwde afzuigkap
Je ziet ze natuurlijk niet zitten, maar dat betekent niet dat ze hun werk niet doen. Een ingebouwde afzuigkap kan zelfs soms efficiënter vuil opvangen dan een traditionele afzuigkap, omdat de ventilatie direct naast het fornuis zit. Als eerste verwijder je de vetfilters en reinig je deze met een goed ontvettingsmiddel. Haal de filterhouder uit het frame en haal de filters uit de houder. Reinig de filters grondig onder lauw lopend water en gebruik een afwasborstel om het vet en andere resten er af te schrobben–de vaatwasser kan even effectief werken, maar gebruik de afzuigkap niet totdat de filters volledig droog zijn en terug zin geplaatst. Als je koolstoffilters hebt in de afzuigkap, kan het belangrijk zijn deze weer “op te laden” in de oven, waarna ze voor de komende tijd weer actief zijn. Lees hiervoor grondig de handleiding door die meegeleverd is bij de afzuigkap.
IJsmachine
Voor velen wellicht een verrassing om in een moderne keuken te zien staan, maar de ijsmachine komt steeds vaker terug in de moderne keuken. Ze zijn compacter dan ooit, gebruiken stukken minder energie, en maken geweldige ijsgerechten, smoothies, of milkshakes . Bij het schoonmaken van een ijsmachine is het vooral belangrijk om te weten wat wél en wat niét in de vaatwasser mag, dit vind je in het instructieboekje. Voel je vrij om de vaatwas-veilige onderdelen in de vaatwasser te zetten–maak voor de overige onderdelen een heet sopje met afwasmiddel klaar. Wring de doek goed uit en ga zorgvuldig langs alle oppervlakken zonder te veel water te morsen. Vergeet ook niet een doek over het keukenblad te halen waar je de ijsmachine weer terug neer zet; deze heeft een stabiele ondergrond nodig om efficiënt te werken én loop je minder risico op een mogelijk defect.
We hebben ze allemaal wel eens gezien in de showroom of bij iemand thuis, de nieuwere versies van kookapparatuur. Denk bijvoorbeeld aan een ingebouwde afzuigkap, een koelkast met glasfunctie, of zelfs een eigen barista machine. Maar net als met traditionele kookapparatuur, hebben de nieuwere varianten bij tijd ook een goede schoonmaakbeurt nodig. In dit korte artikel bespreken we de steeds vaker voorkomende stukken keukenapparatuur en hoe je deze goed onderhoudt.
Inductiekookplaat
Alhoewel het niet het lastigste stukje keukenapparatuur is om te onderhouden, is een inductie kookplaat schoonmaken minstens zo belangrijk om goed aan te pakken als de rest. Het glazen oppervlak kan makkelijk worden bekrast als je de schoonmaak verkeerd aanpakt. Laat de plaat eerst volledig afkoelen voorafgaand aan het schoonmaken. Veeg daarna de kookplaat af met een vochtige doek en een mild afwasmiddel of een passende spray;gebruik géén schurende middelen, daarmee maak je krassen. Test de spray eerst op een hoekje van de kookplaat en kijk of het veilig is om verder te gaan. Voor zwaar aangekoekte resten raden we de aanschaf van een speciale kookplaatreiniger aan, maar probeer niet aan het werk te gaan met een glasschraper.
Ingebouwde afzuigkap
Je ziet ze natuurlijk niet zitten, maar dat betekent niet dat ze hun werk niet doen. Een ingebouwde afzuigkap kan zelfs soms efficiënter vuil opvangen dan een traditionele afzuigkap, omdat de ventilatie direct naast het fornuis zit. Als eerste verwijder je de vetfilters en reinig je deze met een goed ontvettingsmiddel. Haal de filterhouder uit het frame en haal de filters uit de houder. Reinig de filters grondig onder lauw lopend water en gebruik een afwasborstel om het vet en andere resten er af te schrobben–de vaatwasser kan even effectief werken, maar gebruik de afzuigkap niet totdat de filters volledig droog zijn en terug zin geplaatst. Als je koolstoffilters hebt in de afzuigkap, kan het belangrijk zijn deze weer “op te laden” in de oven, waarna ze voor de komende tijd weer actief zijn. Lees hiervoor grondig de handleiding door die meegeleverd is bij de afzuigkap.
IJsmachine
Voor velen wellicht een verrassing om in een moderne keuken te zien staan, maar de ijsmachine komt steeds vaker terug in de moderne keuken. Ze zijn compacter dan ooit, gebruiken stukken minder energie, en maken geweldige ijsgerechten, smoothies, of milkshakes . Bij het schoonmaken van een ijsmachine is het vooral belangrijk om te weten wat wél en wat niét in de vaatwasser mag, dit vind je in het instructieboekje. Voel je vrij om de vaatwas-veilige onderdelen in de vaatwasser te zetten–maak voor de overige onderdelen een heet sopje met afwasmiddel klaar. Wring de doek goed uit en ga zorgvuldig langs alle oppervlakken zonder te veel water te morsen. Vergeet ook niet een doek over het keukenblad te halen waar je de ijsmachine weer terug neer zet; deze heeft een stabiele ondergrond nodig om efficiënt te werken én loop je minder risico op een mogelijk defect.