Indiana Jones: chronologische volgorde films

Er zijn van die films die je gewoon moet gezien hebben. Denk aan James Bond, The Lord of the Rings, Les Misérables, Billie Elliot, Pirates of the Caribbean, The Shawshank Redemption, The Godfather, The Matrix, Fight Club, Pulp Fiction, Schindler’s List… We zijn zouden eindeloos kunnen doorgaan, maar zullen je ervan weerhouden. Overigens is het meer dan mogelijk om al deze films (plus alle andere) in een leven te kijken. Je hoeft niet in één week klaar te zijn, hè.

Nou ja, of je ze gaat kijken of niet, als we één, nog onbenoemde aanrader mogen geven, dan zou dat de Indiana Jones-filmreeks zijn. Deze films brengen een stukje nostalgie in combinatie met geweldig acteerwerk samen. De wereldwijde populariteit heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de filmreeks inmiddels niet bestaat uit twee, niet drie, maar wel vijf films bestaat. Lees in deze blog in welke volgorde je de films dient te kijken en waar de films precies over gaan!

De films van Indiana Jones

De Indiana Jones franchise is gecreëerd door regisseur Steven Spielberg en producent George Lucas. Acteur Harrison Ford heeft vijf films lang de rol van de ietwat naïeve, doch intelligente en knorrige archeoloog en avonturier Indiana Jones vertolkt. Voor veel mensen heeft hij dit de afgelopen decennia, want zo oud is de eerste film al inderdaad, geweldig gedaan. Good to know: de ‘echte’ naam van Indiana Jones is Henry Jones jr. De leren jas, zweep en iconische Hoet zijn kenmerkende aspecten die je in iedere film bij Jones zal terugzien.

#1 Raiders of the Lost Ark

Release in: 1981

De eerste film van Indiana Jones is niets minder dan de ‘Raiders of the Lost Ark‘. In deze film wordt Indiana Jones gevraagd om de Ark des Verbonds te vinden, voordat de nazi’s dit mythische artefact kunnen bemachtigen. Jones reist de hele wereld rond, van Peru tot aan Egypte, terwijl hij obstakels overwint en gevaarlijke situaties trotseert om de Ark te vinden. De reden dat het niet in de verkeerde handen mag vallen, is omdat de Ark duistere krachten bezit die kunnen worden gebruikt om de verkeerde redenen.

#2 Indiana Jones and the Temple of Doom

Release in: 1984

Het vervolg, wat eigenlijk een prequel is op de eerste film, betreft ‘Indiana Jones and the Temple of Doom. Indiana Jones gaat in deze film naar India, waar hij betrokken raakt bij een avontuurlijke zoektocht naar een gestolen heilige steen en ontdekte dat een duistere cult kinderen ontvoert. Jones vecht samen met zijn metgezellen, Short Round en Willie Scott, tegen bovennatuurlijke krachten en het kwaad.

Het is een enerverende, soms ietwat onrealistische film, die over het algemeen als een van de ‘mindere’ Indiana Jones film wordt gezien. Ondanks dat was het financiële succes nog steeds enorm en zou er zeker een derde film aankomen.

#3 Indiana Jones and the Last Crusade

Release in: 1989

Vijf jaar nadat het tweede deel uitkwam, verscheen ‘Indiana Jones and the Last Crusade’. In deze film gaat Indiana Jones op zoek naar de Heilige Graal, de beker die naar verluidt de eeuwige jeugd kan schenken. Hij wordt dit keer vergezeld door zijn vader, professor Henry Jones (gespeeld door Sean Connery). Samen moet ze tegen de nazi’s strijden en verschillende dodelijke valstrikken en raadsels overwinnen om de Graal te vinden en te beschermen tegen de krachten van het kwaad. Lukt het hen om op tijd te zijn?

#4 Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Release in: 2008

Na de release van de derde film bleef het voor een lange tijd angstvallig stil. Maar, bijna twintig jaar na deze laatste release was daar toch een vierde Indiana Jones, of te wel de ‘Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull‘ film. Het vervolg speelt zich af in de jaren ’50 en volgt Jones terwijl hij wordt betrokken bij een complot rond buitenaardse wezens en kristallen schedels. Jones wordt herenigd met zijn voormalige geliefde Marion Ravenwood en ontdekt dat de Sovjets ook op zoek zijn naar de kristallen schedels om hun macht te vergroten. Het avontuur leidt hen naar exotische locaties, waaronder de Amazone en Peru, terwijl ze vechten tegen verraad, gevaarlijke wezens en bovennatuurlijke krachten. Klinkt spannend, nietwaar?

#5 Indiana Jones and the Dial of Destiny

Release in: 2023

De laatste Indiana Jones-film die zal worden uitgebracht (met Harrison Ford in de hoofdrol), is ‘Indiana Jones and the Deal of Destiny‘. Deze film omvat het verhaal dat Jones afscheid neemt van zijn baan als professor en voor de laatste keer het avontuur besluit aan te gaan. Indiana Jones zal zich verwikkelen in een reis tegen de klok waarbij er wordt gezocht naar een artefact dat het verloop van de geschiedenis zou kunnen veranderen. Is hij op tijd? Overleeft hij dit laatste avontuur? En wie kan hij vertrouwen? Je ziet het allemaal in dit vijfde en tevens laatste deel van de Indiana Jones volgorde.

Helaas zal er dus geen nieuwe Indiana Jones film meer verschijnen. Althans, niet op de manier hoe we die ooit kenden. Wel bestaat er een televisieserie en verschillende films, al worden de stemmen en personages hier niet door Harisson Ford ingesproken en gespeeld, maar door andere gerenommeerde acteurs.

Conclusie

Met hun mix van actie, avontuur, archeologie en mystiek hebben de Indiana Jones-films generaties kijkers geboeid en blijven ze een onuitwisbare stempel drukken op de populaire cultuur. We zijn benieuwd hoe lang het begrip van Indiana Jones nog relevant blijft en of er misschien ooit een nieuwe ‘Indiana Jones’ zal komen. Ach, anderzijds heb je nog vijf films, een aantal spelletjes én een televisieserie om te kijken en te spelen. We wensen je dan ook veel plezier.

Laatste van blog