Tips voor de beste manier om bosui te bewaren

green and white vegetables on brown wooden chopping board

Van een pak melk weet je exact hoe je deze het beste kan bewaren: in de koelkast en tot de houdbaarheidsdatum. Is het een dag na de uiterlijke ’tenminste houdbaar tot’, dan kijk, ruik en proef je even, om te bepalen of het nog goed is. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor rauw vlees, althans, daar heb je ongetwijfeld genoeg kennis van hoe je het moet bewaren.

Maar, weet je ook hoe dat zit met zoiets als bosui? Well, probably not, want anders had je deze blog nooit aangeklikt. Om die reden hebben we deze blog dan ook speciaal gewijd aan de bosui en het bewaren ervan. Omdat we de ergste niet zijn hebben we daarbij ook nog andere relevante informatie gegeven. Lees je gauw verder? Dan lees je vrijwel meteen het antwoord op je initiële vraag!

Waaraan herken ik bosui?

Om zeker te weten dat we het wel over hetzelfde hebben, vertellen we eerst even wat een bosui daadwerkelijk is. Het is in elk geval een groentesoort die behoort tot de Allium-familie, net als andere soort uien. In principe heeft het een bolvormige witte onderkant en lange groene bladeren. De smaak is mild en de ui wordt zowel rauw als gekookt gebruikt in verschillende gerechten. Denk aan salades, soepen, roerbakgerechten en meer.

Misschien heb je zoiets van ‘Hé, die omschrijving doet me denken aan een lente-ui, klopt dat?’. Ja, inderdaad, want eigenlijk is het precies hetzelfde. Het enige verschil is, is dat een lente-ui iets eerder in het groeiproces wordt geoogst en daardoor nog wat milder van smaak is. Een bosui heeft iets meer pit, om het zo maar even te zeggen.

Tips voor het bewaren

Oké, dan is het nu tijd om je een aantal bewaartips te geven. Dit doen we op basis van informatie van het Voedingscentrum en andere specialisten. Mocht je nog vragen hebben, kijk dan even of je de plaatselijke groenteboer kan contacteren. Die kan je vást en zeker verder helpen. In elk geval zijn dit de volgende plekken waar je bosui kan bewaren.

#1 Koelkast

Een bosui (of lente-ui) blijft het langst goed als je ze in de koelkast bewaart. Dit doe je in principe met stengel en al, maar kan je ook doen als je ze al hebt gesneden. Wel wordt gezegd dat ze gesneden sneller bederven.

Na een week in de koelkast kan je de bosui beter wegdoen.

#2 Vriezer

Te veel bosui gesneden en binnenkort geen bosui op de planning? Geen probleem, want volgens het Voedingscentrum kan je bosui wel degelijk invriezen. Mocht je dit van plan zijn, verpak het dan in huishoudfolie of een bakje en stop het tot 3 maanden in de vriezer.

Maar goed, tegelijkertijd dat we de koelkast aan je voorstellen, zijn er ook geluiden vanuit een hoek die zeggen dat je bosui helemaal niet in de koelkast moet leggen. Dan zou de smaak bijvoorbeeld veel minder worden. Een koele, droge en donkere plek is het beste alternatief dat zij geven. Wat voor plek is dat dan, horen we je denken. Nou, dan komen we uit op de etenskelder of iets in die trant.

Andere tips

Nee, nee, we zijn er nog niet. Daarentegen geven we je graag nog meer andere tips die je iets vertellen over het bewaarproces van de bosui. Dit doen we aan de hand van een enerverende FAQ (vraag-en-antwoord). Zie:

Wanneer is een bosui niet meer goed?

Als je bosui snijdt, zal het sneller bedorven raken. Het heeft namelijk de neiging om slap te raken en op een plek met hoge luchtvochtigheid, te beschimmelen. Je ziet dit al snel en anderzijds kan je het wel ruiken aan een penetrante, zure geur, die er vanaf komt.

Hoe kan ik bosui vermenigvuldigen?

Als je het goed doet, hoef je maar één keer in een kluitje bosui te investeren en daarna nooit meer. Je behoudt het witte kontje van de bosui en laat deze opkomen in een glas water. Is de ui weer op niveau, knip of snijdt het dan weer af tot het kontje en begin het proces opnieuw. Het duurt even, maar dan heb je ook wat, zullen we maar zeggen.

Kan je bosui op een nog andere manier bewaren?

Ja hoor, je zou er ook voor kunnen kiezen om het in te maken/ te fermenteren. Heerlijk en een heel andere smaak dan je normaal gesproken van ui gewend bent. Er staan genoeg recepten op het internet, die je vast en zeker zelf wel kan opzoeken.

Hoe lang blijft bosui vers nadat het is gesneden?

Gesneden bosui blijft meestal nog 2-3 dagen vers in de koelkast, maar het is het beste om het zo snel mogelijk te gebruiken voor optimale versheid. Met andere woorden, ga je morgen pas bosui een, ga morgen dan ook pas de bosui snijden. Is echt niet zoveel werk als je nu denkt, we promise you.

Waar smaakt bosui naar?

Bosui heeft een frisse en licht pittige smaak, vergelijkbaar met lente-ui. Het heeft een subtiele uiensmaak met een hint van knoflook, perfect om gerechten op te fleuren. Met name in Aziatische gerechten zie je de groen-witte glorie terugzien.

Conclusie

Het correct bewaren van bosui is cruciaal om de versheid en kwaliteit te behouden. Door gebruik te maken van verschillende bewaarmethoden, zoals koelen, invriezen en inmaken, kun je ervoor zorgen dat je bosui langer kunt bewaren en genieten van deze heerlijke groente in verschillende gerechten. We hopen dat je voldoende bent geïnformeerd met deze blog ennûh, alvast eet smakelijk hè!

Laatste van blog